Michelle Pfeiffer – Det Finns inga hemligheter | November 2017

Michelle Pfeiffer – Det Finns inga hemligheter | November 2017

Barnen har blivit stora och flyttat hemifrån Så nu har Michelle Pfeiffer tid att agera framför kameran igen. Någon åldersnoja har hon inte, snarare en sund inställning till hur man tar hand om sig själv. VOYAGE har träffat henne inför att storfilmen Mordet på Orientexpressen ska gå upp på vita duken.

Äntligen är Michelle Pfeiffer tillbaka i rampljuset. Den amerikanska skådespelaren som slog igenom mot Al Pacino i filmen Scarface 1983 har sedan dess spelat i otaliga storfilmer bland annat Häxorna i Eastwick, Farligt begär, Frankie & Johnny och Batman – Återkomsten. Men de senaste åren har den 59-åriga skådespelaren varit nästan helt bortkopplad från filmens värld.
– När barnen växte upp valde jag att inte arbeta så mycket, säger Michelle Pheiffer till VOYAGE. Nu är de vuxna och mer självständiga, så det känns som en bra tidpunkt att börja jobba lite igen. Jag är fortfarande väldigt petig med vilka roller jag tackar ja till, men det känns underbart att vara tillbaka. Jag känner mig ”hel” som människa när jag befinner mig på en filminspelningsplats.
Michelle är bioaktuell i storfilmen Mordet på Orinentexpressen, som är en nyfilmatisering baserad på deckardrottningen Agatha Christies klassiska roman. Vad som börjar som en extravagant tågresa genom 1930-talets Europa, från Istanbul till London, utvecklas snabbt till ett av de mest spännande mysterier som någonsin berättats. För en av tågets passagerare ska resan bli den allra sista, och alla övriga medresenärer är misstänkta. Tiden är knapp och detektiven Hercule Poirot måste lösa pusslet innan mördaren slår till igen. Kenneth Branagh regisserar samt spelar rollen som Poirot. Förutom Michelle Pheiffer ser vi i övriga roller välkända namn som bland andra Penélope Cruz, Johnny Depp, Judi Dench, Daisy Ridley och Olivia Coleman.
– Kenneth Branagh är fantastiskt skicklig, säger Michelle när hon får frågan om hur det var att arbeta med regissören som står bakom fler än 20 filmer, allt från prisbelönta Shakespeare-filmatiseringar som Hamlet, Macbeth och Mycket väsen för ingenting till samtida
filmer som Thor och Cinderella. Som skådespelare har han medverkat i över 60 filmer och tv-serier, allt från Hamlet och Harry Potter till Dunkirk och nu som den mustaschprydde Hercule Poirot.
– Kenneth måste ha fotografiskt minne, jag förstår inte hur han bär sig åt annars. I Mordet på Orientexpressen har han dubbla roller, som regissör och skådespelare. Under inspelningen sprang han fram och tillbaks hela tiden, för att kunna vara både framför och bakom kameran. Det är fascinerade att titta på hur han jobbar. Han vet exakt vad han vill. Även när han har tio olika skådespelare i en scen samtidigt, så har han stenkoll på vem som ska göra vad och vilka som ska säga vilka repliker.
Kenneth påminde ständigt skådespelarensemblen om att någon i rummet var en mördare. Han ville att skådespelarna skulle vara på helspänn.
– Det var inga problem för min del, skrattar Michelle. Jag var verkligen spänd under hela inspelningen. Jag var så himla nervös att spela mot skådespelare jag beundrar att jag var livrädd hela tiden fast jag försökte att inte visa det. Värst var att agera i scener mot Judi Dench. ”Jag får inte göra bort mig, jag får inte göra bort mig”, tänkte jag hela tiden. Det gick bra, men man tvingas hålla sig väldigt skärpt när man jobbar med så duktiga människor. Jag är vansinnigt självkritisk och jag gillar inte att se mig själv på film.
Michelle spelar rollen som Mrs Hubbard.
– Hon är en ganska frigjord kvinna som älskar att resa, hon har sett världen och har åsikter om det mesta. Hon är väldigt snäll, kanske lite väl snäll emellanåt.
Michelle säger vidare att hon älskar kostymerna i filmen.
– Mrs Hubbard shoppar när hon reser så hon matchar plagg från olika världsdelar. Jag älskar 1930-talsmodet men looken är svårare, frisyrerna är stram och makeupen är inte särskilt förlåtande. Men som alltid hjälper kostym-
erna mig att komma in i rätt känsla för karaktären.

Även om Michelle gillade att filma Mordet på Orientexpressen var det skönt att komma hem till vardagen när inspelningen var över – tvätta av sig sminket, sätta upp håret i hästsvans och dra på sig de slitna jeansen.
– Privat älskar jag en avslappnad look och livsstil, och jag gillar mina vardagsrutiner. Jag blir orolig av att vara hemifrån, jag gillar inte att bo på hotell. Men det finns för- och nackdelar i alla jobb, så jag ska inte klaga.
Michelle värnar om sitt privatliv och beskriver sig själv som medieskygg. I och med att medierna blivit allt mer aggressiv och kändisinriktad de senaste åren väljer Michelle och hennes familj att hålla sig undan platser där skvallerjournalister och fotografer hänger. Michelle är gift med David E Kelly, advokaten som sadlade om och blev manusförfattare och skapare av populära tv-serier som Ally McBeal och Advokaterna.
– Vi har alltid försökt skydda våra barn från kändislivet. När de var små valde vi att flytta från Los Angels till en mindre stad i norra Kalifornien. Det var ett bra val, jag ville inte att mina barn skulle växa upp i kändisvärlden i Los Angeles, det är ingen bra miljö.
När familjen Pfeiffer Kelly bodde i Los Angeles gick barnen i en skola där var och varannan klasskamrat hade föräldrar som arbetade i filmbranschen. Barnen Claudia Rose och John Henry är numera vuxna.
– De lever sina egna liv, men jag saknar dem varje sekund vi inte är tillsammans. Det är bra för mig att jobba med filmer emellanåt, så att jag får koncentrera mig på annat än att oroa mig för barnen.
Under en vanlig dag hemma på ranchen brukar Michelle rida, läsa böcker och måla tavlor.
I april nästa år fyller Michelle 60. Hon säger att hon inte är rädd för att bli äldre, men det är lätt för en naturlig skönhet som hon att säga. Den som kunde paketera och sälja hennes skönhet skulle bli rik.
– Dumheter, protesterar hon. Det finns inga hemligheter, det finns bara självklarheter! Inga krämer i världen funkar om man inte sköter om sig själv och sin kropp. Det enda man kan göra är att ta hand om sig själv, träna kropp och själ, äta nyttigt och sova gott. De allra flesta av oss vet hur vi borde leva för att ta hand om oss själva bättre, men ibland är vi innerst inne lite för lata och önskar att det fanns någon hemlig trollformel som kunde förvandla oss till den vi vill vara utan att vi behöver lyfta ett finger.
Michelle avslöjar att hon hatar att träna. När hon inte filmar tränar hon med personlig tränare.
– Det är astråkigt, men det är det enda sättet som fungerar. Min familj och mina vänner tycker att jag blir gnällig när jag tvingas träna och äta hälsokost varje dag. När jag inte arbetar med någon specifik film tränar jag på sätt som jag tycker är roligt. Men jag försöker att inte fuska för mycket med maten, för faktum är att ju äldre man är, desto svårare är det att komma i form igen om man slappat för länge.
Michelle säger att många kvinnor är obekväma med att diskutera sin ålder. Det gör inte hon.
– Jag hade en kris innan jag skulle fylla 40. Jag kände mig gammal och förbrukad och jag var övertygad om att jag skulle förvandlas till en tant på min födelsedag, men när dagen väl var över insåg jag att jag fortfarande var samma person som innan. Jag vet att det är ett slitet uttryck, men man är faktiskt inte äldre än man känner sig.